W wielkanocnym klimacie na warsztatach kulinarnych

Mimo, że  do Wielkanocy zostało jeszcze kilka tygodni, młodzi uczestnicy warsztatów kulinarnych w GOK mieli okazję poznać tajniki przygotowywania mazurka, jednego z tradycyjnych świątecznych ciast. Jak się okazało, to proste i smaczne ciasto ma wiele wersji. Nie tylko smakowych ale i dekoracyjnych.  Na spotkaniu każdy upiekł swój mały mazurek i ozdobił według uznania. Podstawą dekoracji był ganache czekoladowy oraz bakalie. 

Podajemy składniki na ciasto: 

2,5 szklanki mąki pszennej

200 g masła

2 jajka

100 g cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

szczypta soli

Masło siekamy i zagniatamy z pozostałymi składnikami. Możemy takim ciastem wypełnić blachę, albo podzielić na kawałki i upiec mini wersje. Upiec można również elementy dekoracji takie jak koszyczek lub zajączek, oczywiście im mniejsze elementy tym krótszy czas pieczenia. Standardowo ciasto piecze się w temp. 180 st. 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia.

Życzymy smacznego świętowania!