Proziaki czyli pieczywko z patelni

10 marca w Gminnym Ośrodku Kultury odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci. Tym razem tematem był przysmak z Podkarpacia, proziaki robione na suchej patelni. Dzieciaki mogły więc zakosztować tradycyjnej kuchni regionalnej.

Nazwa bułeczek bierze się z dawnego określania sody, na którą mówiono proza. Jest ona jednym z podstawowych składników ciasta. Drugim istotnym elementem jest kefir bądź maślanka no i oczywiście mąka pszenna, odrobina soli. Składników niewiele, danie proste, niegdyś przygotowywane na blasze tradycyjnego pieca. Współcześnie na patelni.

Frekwencja jak zwykle dopisała, większość uczestników to stali bywalcy warsztatów ale dołączyły też nowe osoby, głodne kulinarnych wrażeń! Praca przebiegała więc w dwóch grupach a proziaki prażyły się na dwóch patelniach. Powstała ich niezliczona ilość, różnych kształtów i rozmiarów. Smaku dodało masło czosnkowe. Było gwarnie, wesoło, prosto i smacznie.

Kolejne warsztaty kulinarne 21 kwietnia chętnych zapraszamy do śledzenia informacji na ten temat.

/M M-B/