„Pieczone wege” na warsztatach kulinarnych w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach
Na majowych warsztatach kulinarnych w GOK królowały warzywa. I to pieczone! Było kolorowa, pachnąco i smacznie! Uczestniczki dzielnie obierały i kroiły bataty, marchewkę, buraki oraz ziemniaki. Jedynym warzywkiem jedzonym na surowo były ogórki, które stanowiły element orzeźwiającego sosu na bazie jogurtu.
Przed upieczeniem warzywa zostały przyprawione na różne sposoby, w zależności od tego jaka ziołowa mikstura z czym najlepiej się komponowała. W użyciu był czosnek, miód, tymianek, rozmaryn, papryka, bazylia i standardowo sól, pieprz. Dzieci dowiedziały się, że w zależności od gatunku warzywa piecze się dłużej lub krócej.
Ponieważ lato na horyzoncie paletę pieczonych smaków będzie można poszerzyć, jest to na pewno zdrowe i lekkie danie urozmaicające obiad. Polecamy!