W wielkanocnym klimacie na warsztatach kulinarnych
Mimo, że do Wielkanocy zostało jeszcze kilka tygodni, młodzi uczestnicy warsztatów kulinarnych w GOK mieli okazję poznać tajniki przygotowywania mazurka, jednego z tradycyjnych świątecznych ciast. Jak się okazało, to proste i smaczne ciasto ma wiele wersji. Nie tylko smakowych ale i dekoracyjnych. Na spotkaniu każdy upiekł swój mały mazurek i ozdobił według uznania. Podstawą dekoracji był ganache czekoladowy oraz bakalie.
Podajemy składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Masło siekamy i zagniatamy z pozostałymi składnikami. Możemy takim ciastem wypełnić blachę, albo podzielić na kawałki i upiec mini wersje. Upiec można również elementy dekoracji takie jak koszyczek lub zajączek, oczywiście im mniejsze elementy tym krótszy czas pieczenia. Standardowo ciasto piecze się w temp. 180 st. 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia.
Życzymy smacznego świętowania!